Namena naponske zaštite

Naponska zaštita se koristi za zaštitu sledećih uređaja:

 • LCD i Plazma TV
 • DVD i Video komponente
 • Audio komponente
 • Serveri, računari, štampači, skeneri i ostala računarska oprema
 • Laptop / Notebook računari
 • Bela tehnika
 • Industrijske mašine i oprema

 

 

Najvažnije karakteristike

Omogućava da uređaji koji koriste naponsku zaštitu rade samo ako je napon u gradskoj mreži u opsegu od 205V do 248V.

Zakasneli start. Ukoliko se dogodi da napon u gradskoj mreži izađe iz dozvoljenog opsega, naponska zaštita će ugasiti uređaje i time ih zaštiti od oštećenja. Velika opasnost po uređaje je varijacija napona prilikom dolaska struje, odnosno prilikom vraćanja napona u dozvoljeni opseg. Zato je naponska zaštita Aleksovski projektovana da ima zakasneli start. To znači da neće dozvoliti paljenje uređaja dok napon 15 sekundi ne bude u dozvoljenim ganicama.

Naponska zaštita Aleksovski ima ugrđen Prenaponski odvodnik.
Snaga priključenih uređaja je do 2KW (opciono je podržana i veća snaga)

 

Produžni kablovi

Produžni kabl koji se nalazi u našoj ponudi je visoko kvalitetan proizvod koji isporučujemo u dve varijante (sa ili bez naponske zaštite).

 

UPS

Prednosti UPS-a su to što obezbeđuje kratkotrajno napajanje ukoliko nestaje električna energija iz gradske mreže, kao i stabilan izlazni napon.

Mane UPS-a su to sto im je potrebno održavanje (zamena baterije), zauzimaju dosta mesta, a jeftiniji UPS-ovi nisu sigurna zaštita od prenapona.

Savet je da ukoliko želite da zaštitite Vaše uređaje koristite kvalitetnu naponsku zaštitu, a da ukoliko Vam je potrebno i neprekidno napajanje koristite UPS u kombinaciji sa naponskom zaštitom. Ako Vam je važno samo da zaštite Vaše uređaje bitno je da znate da naponska zaštita Aleksovski pruža mnogo bolju zaštitu od UPS-ova koji su u istom rangu cene.

 

Cena

Cena naponske zaštite je zanemarljiva u odnosu na vrednost uređaja koje štiti. Naponska zaštita sa jednim priključkom (TIP 1) košta svega 59.99 eura u dinarskoj protivvrednosti.

 

Brendovi uz koje se preporučuje ugradnja

Uz sledeće marke uređaja se preporučuje ugradnja naponske zaštite

 

Upozorenje!

Često se dešavaju sledeće situacije koje u najvećem broju slučajeva rezultuju oštećenjima uređaja:

 1. Odspajanje, ili pregorevanje "0" voda u trofaznim sistemima. U ovom slučaju se na utičnicama i ostalim monofaznim (230V) priključcima pojavi napon od 380V koji je poguban za skoro sve uređaje koji su projektovani za napajanje od 230V.
 2. Da napon prilikom nestanka, odnosno dolaska struje bude veći od propisanog.

 

Obratite pažnju

Na tržištu postoji veliki broj uređaja koji se reklamiraju kao sklopovi za zaštitu od neregularnog napona. Važno je da prilikom izbora obratite pažnju na sledeće:

 • Da li na specifikaciji naponske zaštite piše na koliko volti ona isključuje i uključuje potrošače?
 • Kolika je ukupna snaga uređaja koji se smeju priključiti na naponsku zaštitu?
 • Da li naponska zaštita ima zakasneli start?
 • Ako ste u situaciji proverite od koliko se elektronskih elemenata sastoji sklop za naponsku zaštitu.

 

 

Dodatne prednosti

Prilikom nabavke "Aleksovski" produžnih kablova sa naponskom zaštitom možete birati dužinu i boju kabla, kao i broj utičnih mesta (3, 5 ili 7) za uređaje tipa 3.

 

 

Naponske zaštite "Aleksovski"

U našem višegodišnjem iskustvu montaže Bang&Olufsen i BOSE uređaja imali smo priliku da vidimo da naši klijenti nisu obraćali pažnju o osiguranju i zaštiti svojih skupocenih uređaja.

Često se dešavalo da nastane kvar na električnim instalacijama ili u objektu ili na samoj distributivnoj mreži (banderama i trafo stanicama), pa je zbog toga napon na utičnicama gde su bili priključeni uređaji umesto 230V bio 400V. Razlog pojave napona od 400V je odspajanje ili pregorevanje nultog voda na dovodu ili u razvodnoj tabli gde se nalaze osigurači, zbog lošeg dimenzionisanja preseka ili neprofesionalnog pristupa poslu. Znamo da su uređaji uglavnom deklarisani da rade u opsegu od 220 do 240V i da je napon od 400V poguban po iste.

Drugi, takođe veliki problem su naponski špicevi koji se javljaju kada dođe do prekida i ponovnog dolaska elek. energije, tada naponi dostižu duplu, a po nekad i višestruku vrednost normalog napona (380 do par hiljada volti), takvi naponi su najčešće pogubni za većinu mikroprocesorskih uređaja.

Treći i najređi slučaj su kvarovi prouzrokovani prenaponom koji su nastali zbog udara groma, elektrostatičkih pražnjenja, različitih varničenja i slično.

Da bi ste vešto i pametno zaštitili vaše uređaje ugradite ne bilo kakvu zaštitu. Mi vam nudimo provereni i laboratorijski ispitani modul, tj. naponsku zaštitu koja isključuje sve priključene uređaje snage do 2 KW kada napon pređe 248V, koji ima zakasneli start od 15 sekundi i naponski odvodnik za poništavanje prevelikih napona (prenapona). Uređaj je potpuno automatizovan, to znači da kada se posle zaštite napon spusti na normalnu vrednost (ispod 248V), priključeni uređaji ponovo dobiju napon.

 

Sastavni delovi modula:

- Elektromagnetna sklopka sa kontaktima za naizm. struju od 10A je sastavni deo modula naponske zaštite i ona je zadužena za uključivanje i isključivanje priključenih potrošača.

- Super brzi i precizni komparator napona koji upravlja el. mag. sklopkom. To je specijalni merač napona koji čim dolazni napon pređe 248V istog trenutka aktivira el. mag. sklopku i isključuje potrošače koji su priključeni.

Modul naponske zaštite ugrađujemo u 3 tipa kućišta:

 1. TIP 1 je plastična kutija koja ima jedan šuko utikač i jednu šuko utičnicu
 2. TIP 2 je plastična kutija slična kutiji automatskog osigurača, prilagođena je montaži na DIN šinu i njena širina je 35mm
 3. TIP 3 su produžni kablovi koji mogu imati 3, 5 ili 7 utičnica

 

 

Napomena:

Obratite pažnju na etiketu sa karakteristikama i vrednostima koje opisuju produžni kabal. Najbitnije je da vidite da li je naznačen napon kada naponska zaštita isključuje priključene potrošače!

 

Naš moto

Naš moto je bolje sprečiti nego lečiti.

 

 

Produžni kablovi

Produžni kabl u koji ugrađujemo naš modul naponske zaštite je proizvod firme "Elektro kontakt" koja u nazad 25 godina uspešno održava odličan kvalitet svojih proizvoda. U tekstu ispod možete se upoznati sa opisom konstrukcije, ugrađenim materijalom. Takođe možete sagledati prednost u odnosu na druge produžne kablove.

Produžni kabl sa naponskom zaštitom

 

Produžni kablovi iz naše ponude imaju čelične opruge koje pritiskaju mesingane štipaljke i na taj način obezbeđuju sigurnu silu pritiskanja priključaka utikača priključenih uređaja. Utikači bez uzemljenja (za potrošače manje od 1KW) imaju dva priključka čija je debljina fi 4mm, dok utikači sa uzemljenjem (za potr. preko 1KW) imaju priključke debljine 5mm. Dobar kontakt je jako bitan za ispravan i siguran rad priključenih potrošača.

Loši kontakti su odlika jeftinih produžnih kablova koji su preplavili naše prodavnice. Čest primer je da kada na mesto gde je bio priključen kompjuterski šuko utikač probate da ubacite utikač od stone lampe bude nesiguran i labav spoj, gde dolazi do čestog varničenja. U ovom slučaju se radi o jeftinom kvaru, a to je pregorela sijalica, ili u parama 100din.

Dimenzija, presek provodnika u napojnom kablu zavisi od dužine i snage priključenih potrošača. Potrebno je da za snagu od 2 KW i dužinu do 10m kabal bude sa tri bakarna provodnika licnaste strukture preseka 1,5mm2. Jeftini i nekvalitetni produžni kablovi često imaju lošu izolaciju i provodnike koji su napravljeni od neke prljave legure koja ima jako malo udela bakra i često su krte strukture pa se posle veoma kratke upotrebe licne prekinu usled čega dolazi do prekida, pregrevanja, ili paljenja istog, što u ne malom broju slučajeva dovodi do požara.

Krajevi provodnika koji se povezuju na kontakte produžnog kabla moraju biti hilznovani, to znači da sve licne sva tri provodnika treba da budu ubačene u tri bakarne čaure koje se ponaosob presuju alatom.

Naše kućište produžnog kabla poseduje bakarne flahove koji služe za povezivanje utičnih mesta. Utična mesta su napravljena od bakelita, tako da usled povećane temperature uzrokovane kvarom priključnih uređaja, ili slično ne može doći do deformacije kućišta produžnog kabla.

Produžni kabl poseduje i rupe za montažu na svom kućištu, a takođe se opciono mogu naručiti i aluminijumske obujmice za dodatno pričvršćivanje.

Napojni kabal pravimo po meri i želji kupca, njegova dužina može biti od 0,3 do 10m, a boja crna. ili bela. Kućište produžnog kabla se nudi u dve kombinacije boja, a to su braon-oker i crno–crveno.

 

Proizvodi

TIP 1 (59.99e)

 

Modul koji se uključuje u šuko utičnicu sa kutijom bele boje. Podesan je za brzo priključivanje samo jednog potrošača ili, više njih priključivanjem kvalitetnog produžnog kabla iza zaštite.
 • Dimenzije: dužina 120mm, širina 62mm i debljina 40 + 37(utikač) ukupno 87mm
 • Opseg napona kada zaštita prosleđuje napajanje uključenih potrošača i to je od 205 do 248V
 • Zakasnelo uključivanje ili start 15 sekundi
 • Naponski odvodnik za napone koji su veći od 600V
 • Relej 10A, max snaga priključenih potrošača 2KW

 

 

TIP 2 (59.99e)

 

 

Podesan za ugradnju u razvodne ormane na DIN šinu, ili za industrijsku primenu. Modul (ima kućište slično automatskom osiguraču) koji se stavlja na metalnu šinu. Obavezno koristiti promer kabla 1,5 mm2 (pun presek), ili licnasti kabl 1,5mm2 na čiji je kraj stavljena hilzna.
 • Dimenzije: dužina 90mm, širina 36mm i visina 72mm
 • Opseg napona kada zaštita prosleđuje napajanje uključenih potrošača i to je od 205 do 248V
 • Zakasnelo uključivanje ili start 15 sekundi
 • Naponski odvodnik za napone koji su veći od 600V
 • Relej 10A, max snaga priključenih potrošača 2KW

 

TIP 3 (od 100e do 150e)

 

U ponudi su i produžni kablovi sa naponskom zaštitom, cena zavisi od broja utičnica (3, 5 ili 7) i dužine kabla i u rasponu je od 100 do 150 evra. Boja kabla može biti crna ili bela, a dužina od 0,3 do 10m. Kućište produžnog kabla može biti braon-oker ili crno-crveno.
 • Dimenzije za model sa 3 utičnna mesta: dužina 204mm, širina 60mm, visina 45mm
 • Dimenzije za model sa 5 utičnih mesta: dužina 300mm, širina 60mm, visina 45mm
 • Dimenzije za model sa 7 utičnih mesta: dužina 396mm, širina 60mm, visina 45mm
 • Opseg napona kada zaštita prosleđuje napajanje uključenih potrošača i to je od 205 do 248V
 • Zakasnelo uključivanje ili start 15 sekundi
 • Naponski odvodnik za napone koji su veći od 600V
 • Relej 10A, max snaga priključenih potrošača 2KW