Šta je to estetska montaža tehničkih uređaja?

Danas se retko ko bavi urednom i funkcionalnom montažom tehničkih uređaja. Priznaćete da kada kupite skupe i elegantne uređaje nije lepo videti gomilu zamršenih kablova i koje kakvih priključaka iza njih.

Izgleda da niko nema vremena i znanja za tu vrstu posla. Trgovci najpre vole da prodaju i da budu jaki na rečima. Čak i mnoge arhitekte tako razmišljaju. Uređaji su lepi dok se ne povežu, a posle na kraju obmanuti klijenti nemaju rešenje i kada ga i nađu cena takve intervencije je jako skupa. Najgore je sto misle da su sve platili, mislim na estetsku montažu i programiranje...

Kratko ću reći, bez dobre pripreme i organizacije nema uspešnih rešenja.
Ko ne plati na mostu, taj plati na ćupriji (ali mnogo više).

Kroz par slika i njihovih opisa nadam se da ćete shvatiti o čemu je reč.

Primer 1

Evo kako izgleda jedan sto posle arhitekte i stolara. Puno neuredno razbacanih kablova i ostalo. Čest primer je da im ne radi internet samo zato što se neki kabal izvukao iz modema ili slično. To kod nas uglavnom ovako izgleda.

Šta sam ja tu napravio?

Zid je bele boje, pa sam za izradu bife-a koristio MDF ofarban poliuretanom u belo. Na vrata sam stavio amortizer koji olakšava podizanje istih.
Napravio sam nosač kućišta od čeličnog lima, kojeg sam izperforirao i plastificirao u sivu boju (boja je ista kao i boja noge stola).
Produžni kablovi, modemi, adapteri i ostalo su pričvršćeni na leđa kutije. Kompjuterske kablove sam ostavio dovoljno dugačke da kućište može da se izvadi i spusti na pod radi servisa. Sa bočne strane visećeg nosača kućišta ostavio sam otvore koji služe za cirkulaciju vazduha i hlađenje komp. kućišta.

Konačan izgled kompjuterskog stola, posle estetske montaže.

 

Primer 2

Na slikama su prikazani Plazma i DVD koji su postavljeni na zid korišćenjem Vogel's nosača. Plazma se može pomeriti od zida 60cm i okretati levo desno (+/- 45') i gore dole(+/- 15'). DVD je moguće podizati i spuštati duž celog DVD nosača pritiskom na dugme.

Prilikom projektovanja mikro lokacija u sivoj fazi jako je bitno gde treba ostaviti instalacije (kablove i kutije).

Instalacija treba da bude ispod poklopca drzača.

Prikaz jedne od mogućnosti pomeranja drzača.

 

Primer 3

U sobi iznad je urađena priprema u sivoj fazi, policu je napravio stolar po mom nacrtu. Polica ima upuštena leđa i drvenu kadicu, gde se dobija prostor za skrivanje produžnog kabla, modema, adaptera i ostalih uređaja. Na ovaj način je omogućeno da polica priđe skroz do zida. Kablovi su uvučeni u ukrasna creva (zmijske koze), koja se mogu poručiti u više boja i dimenzija. Kablovi su pravljeni po meri.

Zidovi su ostali čisti jer sam prilikom bušenja rupa koristio usisivač.

Posle montaže urađena je BOSE Adaptiq kalibracija audio sistema na 5 slušnih pozicija, gde je sa tim omogućen maksimalni audio kvalitet bez izobličenja, šumova I reverberacija. Takođe sam isprogramirao sve TV i radio kanale po redosledu koji je klijent zahtevao.

 

Primer 4

Na ovoj intervenciji su bile izvedene instalacije pre nego što sam upoznao klijenta. Arhitekta je neznajući postavio (isprojektovao) previše modula (utičnica), koji su previše skupi i raznoliki. Kada se kablovi uređaja priključe, nastane pravi haos sa kablovima. Rešenje za ovaj slučaj je prikazano i opisano na primeru 3. Svi kablovi treba da budu koncentrisani u jednu kutiju, iz koje putem ukrasnog creva kablovi idu do svojih odredišta.

 

Primer 5

 

Primer 6

Na "START" slici možete videti mnogo kablova, a ostale tri slike prikazuju kako je to sve ispalo posle moje intervencije. Kablove sam pravio po meri, a konektore postavljao na licu mesta. Zbog zaštite elektronskih uređaja ugradio sam dve naponske zaštite (više o naponskim zaštitama imate na HOME strani).

Ukrasne kutije sam napravio od univera, a poklopce od plexiglass-a (služe za organizaciju i ulepšavanje), takođe sam na taj način pokušao da pronađem harmoniju između elektronike i kućnog dekora.